Přeskočit na obsah
Accueil » KAM SE MÁ ZEMINA Z KVĚTINÁČŮ UKLÁDAT? ZDE JE NÁVOD, JAK ZLIKVIDOVAT STAROU ZEMINU Z KVĚTINÁČŮ.

KAM SE MÁ ZEMINA Z KVĚTINÁČŮ UKLÁDAT? ZDE JE NÁVOD, JAK ZLIKVIDOVAT STAROU ZEMINU Z KVĚTINÁČŮ.

    Kam se má házet zemina? To je důležitá otázka, pokud jste vášnivými zahradníky: zde je odpověď.

    Zemina z květináčů

    Terra dei vasi
    Mnohé z našich balkonových rostlin možná nepřežily zimu. Zemina z květináčů by se měla vyměnit, ale ne vždy víte, kam ji vyhodit.

    KAM SE MÁ ZEMINA Z KVĚTINÁČŮ VYHAZOVAT?
    S příchodem pěkného počasí roste touha naplnit květináče zeminou a zasadit do nich různé druhy rostlin. Ať už máte malou terasu, balkon, okenní parapet nebo zahradu, pěstování sazenic může být skvělým způsobem, jak zkrášlit venkovní plochy vašeho domova.

    Některé rostliny v květináčích však mohou potřebovat přesazení, a tedy i novou zeminu. Jiné rostliny zase možná nepřežily zimu a odumřely. V těchto případech je třeba zeminu v květináčích vyměnit.

    Květináče

    Vasi
    V tomto okamžiku však není vždy možné odpovědět na odvěkou otázku: Kam se hází zemina z květináčů? Řešení není vždy snadno dostupné. Pozornost je třeba věnovat i tomuto druhu odpadu. Kam ji vyhodit, se dozvíte níže.

    Orientace ve sběru odpadu
    Staré rostliny s přiloženou zeminou, pokud jsou v malém množství (jeden nebo dva kusy), lze bez květináčů vyhodit do bioodpadu. V opačném případě se můžete informovat, zda se ve vaší obci nachází sběrné středisko zeleného odpadu.

    Nejlepším způsobem likvidace zeminy z květináčů by však bylo odvézt ji na zahradu/do parku/do lesa a vrátit ji tak zpět do přírody. To je nejpohodlnější a k životnímu prostředí nejšetrnější alternativa, která však není vždy proveditelná. Ne každý má k dispozici pozemek.

    Na druhou stranu plastové květináče, pokud jsou vyčištěné, lze vyhodit do sběru plastů. Malé, znečištěné nebo keramické/terakotové květináče lze vyhodit do zbytků. Pokud však máte větší množství nebo velké květináče, měli byste se obrátit na recyklační středisko ve vašem městě.

    Jinak je tomu v případě velkého množství odpadu ze zahradních prací. V tomto případě nelze použít pouliční (nebo komunální) popelnice. Zelený materiál by měl být odevzdáván do městských sběrných středisek.

    Případně si můžete, vždy po kontrole předpisů vaší obce, objednat svoz prostřednictvím svozové služby, který je zpravidla bezplatný.

    Zemina z květináčů

    Terra dei vasi
    Půda a obecně zahradní odpad by měly být ukládány do pevně uzavřených pytlů. V případě větví by svazky neměly přesahovat jeden metr. Pokud jste si domluvili schůzku, sběrači odpadu musí najít odpad již umístěný na veřejném prostranství, mimo váš soukromý pozemek. Je to z toho důvodu, že nemohou provádět službu od dveří ke dveřím.