Přeskočit na obsah
Accueil » VÍTE, CO SE STANE, KDYŽ NECHÁTE CITRONY PŘIPEVNĚNÉ K ROSTLINĚ? ODHALENÍ ODBORNÍCI

VÍTE, CO SE STANE, KDYŽ NECHÁTE CITRONY PŘIPEVNĚNÉ K ROSTLINĚ? ODHALENÍ ODBORNÍCI

    Mohou být citrony ponechány na rostlině? Ne každý ví, co se skutečně děje: odborníci vysvětlují.

    Citronovník
    Albero di limoni
    Citrony jsou dokonalé citrusové plody, sytě žluté, které poskytují celou řadu vlastností a výhod na nejvyšší úrovni. Aktivní koncentrát vitamínů a minerálních solí, s kyselou chutí, která nějakým způsobem identifikuje italskou tradici ve světě. Vynikající pro pohodu organismu, pro úklid domácnosti nebo jako protagonista mnoha kulinářských příprav. Vždy vyvstává jedna otázka: mohou se citrony nechat připojené k rostlině, nebo ne?

    CITRONY PŘILEPENÉ K ROSTLINĚ, CO SE STANE?
    Žluté citrusové plody jsou symbolem pohody s typickou vůní, která identifikuje Itálii v celé její kráse. Citrony jsou bohaté a všestranné, s množstvím vitamínů, které bychom neměli podceňovat. Jejich krásu poznáte, i když jsou jen na rostlině. Co na to ale říkají odborníci? Je správné uchovávat citrony připevněné k rostlině, nebo ne?

    Rostliny mohou být na zahradě nebo na terase, a proto si tuto otázku klade mnoho lidí kvůli citrusovým plodům i samotné rostlině. Zkušení školkaři přišli s jednoznačnou odpovědí.

    Citrony dozrávají po velmi dlouhé době, která může být až devět měsíců. Během této doby citrusové plody absorbují vodu a všechny potřebné živiny, aby se staly dobrými – šťavnatými a chutnými. Nejen to, jejich žlutá barva se zvyšuje za pomoci slunečních paprsků. Rostlina uchovává plody až do sklizně, aniž by bránila novému kvetení a následné produkci.

    Citrony přichycené k rostlině

    limoni attaccati alla pianta
    Je zřejmé, že když jsou zralé, musí se sklidit, aby se zabránilo procesu degradace. V té chvíli buď odpadnou od rostliny, nebo již nebudou jedlé. Co to znamená? Slupka ztloustne a dužina se zcela vysuší. To je nevyhnutelný proces, protože samotná rostlina bude tuto vodu potřebovat ke své obživě.

    Kdy se citrony sklízejí?
    Pokud máte rostlinu citronu, musíte se o ni starat po celý rok. Je to rostlina, která potřebuje vodu a péči, aby mohla ve stanoveném období sklízet své plody. Stupeň dozrávání se zpravidla může v průběhu roku lišit. První sklizeň probíhá v dubnu a květnu. Obvykle bývá nejhojnější a nejkvalitnější. Existují i takové, které mají ještě nepravidelnou, drsnou slupku.

    sklizeň citronů

    raccolta dei limoni
    Lze se rozhodnout pro druhou sklizeň v červenci s ohledem na hladkou, zaoblenou kůru, a pak se dospěje k závěrečné sklizni v srpnu až září. V této části roku jsou plody malé a také bez semen.

    V každém případě je důležité dodržovat pravidla, která ukládá matka příroda, pro blaho citrusových plodů i samotné rostliny.