Přeskočit na obsah
Accueil » PROČ SE NEDOPORUČUJE PRÁT V PRAČCE NA 50 STUPŇŮ: CO SE DĚJE

PROČ SE NEDOPORUČUJE PRÁT V PRAČCE NA 50 STUPŇŮ: CO SE DĚJE

    Proč se nedoporučuje prát v pračce na 50°: co se stane, když to uděláte? Zde se dozvíte, proč byste měli při praní věnovat zvláštní pozornost.

    Proč se nedoporučuje prát v pračce na 50°

    Perché è sconsigliato utilizzare il lavaggio a 50° in lavatrice
    Perete, stejně jako mnoho dalších lidí, často prádlo na 50° cyklus? Pokud ano, pak čtěte dále. Zde se dozvíte, proč jej odborníci nedoporučují.

    JAK SPRÁVNĚ PRÁT PRÁDLO: HAMLETOVSKÉ POCHYBNOSTI VŠECH HOSPODYNĚK
    Praní prádla není snadné, a to ani zdaleka. Může se to vždy zdát jako ironické tvrzení, ale není tomu tak. Osud našich oblíbených oděvů leží na nás, kteří jsme zodpovědní za to, že je z pračky vyndáme v pořádku a zdravé.

    Praní prádla

    Fare il bucato
    Přesto se to často neděje, že? Kolikrát se vám stalo, že jste z pračky vytáhli ten krásný svetr, který je vám nyní o dvě čísla menší? A ty kalhoty, které jste si obzvlášť oblíbili? Co se s nimi stalo? Začaly ztrácet svou pružnost? Za všechno může špatné praní.

    Ačkoli to může znít absurdně, nastavení špatného programu může vaše oblečení opravdu zničit. Není náhodou, že pračka je naprogramována tak, abyste měli možnost volit různé programy a teploty.

    Jak často například perete oblečení na 50°? Možná vždy. Proto byste měli při příštím praní věnovat zvláštní pozornost. Tato teplota se nedoporučuje z následujících důvodů.

    Proč se praní na 50° v pračce nedoporučuje
    Když se ocitneme při koupi nové pračky nebo když se setkáme s naším oblíbeným spotřebičem, všichni si vždy klademe stejnou otázku: Jaký program mám zvolit, abych si nezničil oblečení?

    Protože ano, životnost vašeho oblečení závisí na zvoleném programu, nastavené teplotě a síle odstřeďování.

    Samozřejmě, že nám textilní průmysl a firmy často vycházejí vstříc. Nejjednodušší a nejchytřejší je jednoznačně zkontrolovat štítek, na kterém je uvedena správná teplota, kterou je třeba zvolit. Některé oděvy však tuto informaci nemají. Co v takových případech dělat?

    Mnoho lidí je přesvědčeno, že správně je prát na 50°, když nemáme k dispozici přesné údaje. A tady je právě ta chyba. Nevěřte, že výše uvedená teplota je ideální, protože není příliš mírná, ale ani příliš agresivní.

    Proč je důležité zvolit správnou teplotu

    Perché è importante selezionare la giusta temperatura

    Při praní je třeba dodržovat určitá pravidla a jedno z nich se týká teploty praní. Proč se nedoporučuje prát na 50°? Zjistili jsme to.

    Často máme tendenci prát vše špinavé při této teplotě, ale nemělo by tomu tak být. Například spodní prádlo by se nemělo prát na 50°, ale na 60°. Proč? Co se tím změní? Jednoduše, mění se způsob sterilizace: při 60 stupních je naše oblečení nejen čisté, ale zcela vydezinfikované od zárodků a bakterií.

    Totéž platí pro barevné oděvy a džíny. Zde se nedoporučuje praní při 50°, ale dokonce ani při 30°. A co naše dětské oblečení, trikoty a spací soupravy? Při jaké teplotě by se měly prát? Ideální je jistě i v tomto případě 60°, aby byla zajištěna bezvadná čistota a dezinfekce.

    Odborníci však v tomto konkrétním případě doporučují praní v ruce. Mýdlo nebo prací prostředek by mohly citlivou dětskou pokožku podráždit. Lepší je zvolit čištění přírodními produkty.

    U těchto oděvů můžeme zvolit praní na 50°:

    ručníky;
    Ložní prádlo;
    Bavlněné oblečení;
    Polyesterové oděvy;
    Nylonové oděvy;
    Acetátové oděvy;
    Smíšené oděvy.
    Jak vidíte, jen velmi málo oděvů lze prát v pračce na 50°. A co ostatní teploty? Které oděvy můžeme prát při teplotách 20, 30, 40, 60 a 90 stupňů?

    Zde je vademecum, které se vám při příštím praní jistě bude velmi hodit:

    Praní na 20° je ideální pro: sportovní oblečení, lehké košile a trička, oblečení beze skvrn;
    Praní při 30° je ideální pro: džíny, vlnu, hedvábí a barevné oblečení;
    40° je ideální pro: ložní prádlo, ručníky, polyesterové oděvy;
    60° je ideální pro: ložní prádlo, ručníky, spodní prádlo a oblečení s odolnými skvrnami nebo oblečení, které je třeba důkladně dezinfikovat;
    90° je ideální pro: ložní prádlo a bílé bavlněné oděvy.
    Je zřejmé, že čím vyšší teploty se používají, tím vyšší je spotřeba energie. Proto praní vhodně plánujte i s ohledem na ekonomický faktor. Jednou nebo dvakrát týdně můžete prát na 60°, abyste vydezinfikovali a vyčistili veškeré oblečení a spodní prádlo.