Přeskočit na obsah
Accueil » Polévka s masem – hřejivá a vydatná polévka s mimořádnou chutí

Polévka s masem – hřejivá a vydatná polévka s mimořádnou chutí

    Naši předkové neznali mnoho složek stravy, které jsou dnes považovány za nejzdravější. Přestože jedli jen to, co bylo v té době dostupné, těšili se bezvadnému zdraví a vysoké odolnosti vůči všem druhům nemocí. Dokonalým příkladem toho, že mají výše zmíněný stav, jsou záporožští kozáci, kteří byli po celém světě známí svou odvahou i dobrým zdravím. To bylo samozřejmě způsobeno jejich aktivním životním stylem a správnou výživou.

    O jejich stravě kolují různé legendy, které jsou mimochodem považovány za pravdivé. Zde je recept na výživnou a mimořádně sytou polévku, kterou kozáci jedli po návratu z dlouhých výprav a bitev. Je to zelná polévka s vepřovým masem. Tento recept obsahuje jednu jedinečnou přísadu, která této zelné polévce dodává nadprůměrnou chuť a díky níž vás zaručeně zasytí.

    Složení: 1:
    900 gramů vepřového masa,
    100 gramů vepřového sádla,
    500 gramů brambor,
    3 kusy cibule,
    200 gramů mrkve,
    100 gramů kořene petržele,
    100 gramů celeru,
    500 gramů kysaného zelí,
    40 gramů prosa,
    1 stroužek česneku,
    1 bobkový list,
    1 lžička soli,
    20 gramů petrželky.

    Příprava:
    Vepřové maso opláchneme a vložíme do hlubokého hrnce, který zalijeme vodou. Postupně přivedeme k varu na silném ohni. Odstavte, snižte teplotu a poté přidejte postupně mrkev a cibuli. Vše společně vařte asi hodinu pod pokličkou. Maso vyjměte z hrnce.

    Oloupejte a nakrájejte na proužky zbývající ingredience: mrkev, cibuli, celer a kořen petržele. Osmažte je na pánvi na rozpáleném másle nebo sádle. 3. Vložte do pánve.

    3. Kysané zelí propláchneme, důkladně vymačkáme a dusíme na mírném ohni za postupného přidávání vývaru. Zatímco se kysané zelí dusí, připravíme si speciální přísadu: v hmoždíři nebo pomocí mixéru smícháme vepřové sádlo se stroužkem česneku a petrželkou.

    4. Nakrájejte brambory na středně velké kostky a přidejte je do polévky. Když jsou měkké, přidejte do hrnce osmažené zelí a proso. Poté přidejte zeleninu.

    5. Několik minut po přidání zelí přidejte nakrájené vepřové maso, vepřové sádlo a bobkový list. Vše dochuťte solí. Vypněte oheň a polévku nechte přikrytou vařit asi 20-30 minut.

    Podávejte se lžící smetany, jemně nasekanými bylinkami a čerstvým chlebem.

    Ideální nápad na občerstvení pro hosty, kteří přijedou z dlouhé a únavné cesty.